Page content

Boomschors kopen in Peize

Boomschors kopen in Peize

Het beschermt de naaldboom tegen ziekten die veroorzaakt worden door schimmels en bacteriën. Nadat de naaldboom is gekapt wordt deze door machines ontdaan van de schors, men noemt dit klepelen. De schors moet drogen en wordt daarna gezeefd en/of gemalen tot de juiste maat.

Boomschors kent verschillende soorten

Er zijn verschillende naaldbomen en deze leveren verschillende soorten schors met ieder hun eigen eigenschap.

Boomschors is duurzaam, milieuvriendelijk en heeft een hoge sierwaarde. We gebruiken boomschors onder andere als bodembedekker in borders, als valbeveiliging onder speeltoestellen (demping)  als opvulling tussen twee gazen delen als een schutting.

Verschillen tussen de boomschors

Het verschil tussen de Franse boomschors en de grove den is de structuur, want de Franse boomschors is grof van structuur, als het ware meer brokken. De grove den zijn platte en lange stukken.

De Franse boomschors ligt, afhankelijk van toepassing, in de praktijk langer dan tien jaar. Ook de grove den blijft vele jaren liggen afhankelijk van mate van gebruik of vochtigheid van de omgeving en de dikte van de laag die is aangebracht. Wij adviseren om een laagdikte van 5 a 10 cm aan te houden.

Wij hebben standaard twee soorten boomschors op voorraad in vier verschillende maten.

Er bestaat echter een groot misverstand. Mensen spreken soms van houtsnippers ten behoeve van bodembedekking. Houtsnippers zijn gemalen/ gesnipperde takken die pas gesnoeid zijn. Deze zijn in tegenstelling tot de Franse boomschors en de grove den een voedingsbodem voor al uw onkruid. De verse houtsnippers zullen gaan verteren binnen afzienbare tijd/ enkele maanden en afhankelijk van weersinvloeden tot humus, wat een ideale voedingsbodem is voor veel onkruid kiemen. De Franse boomschors en de grove den zijn bastdelen die afgestorven zijn, dood materiaal, wat minder snel verteerd. De hars die van nature in deze bomen voorkomt zal ook het verteringsproces vertragen. Houtsnippers bevorderen de groei van onkruid en de boomschors soorten zullen de groei van onkruid tegen gaan.

Over Peize

Peize is een esdorp dat ligt in de gemeente Noordenveld in het noorden van de pronvincie Drenthe. Met ruim 4.200 inwoners kan het vooral gezien als een dorp met veel forenzen richting de stad Groningen. Het groene dorp heeft een bekende sauna, 2 basisscholen en diverse uitgaansgelegenheden.